2020-04-16

Технологии по време на карантина!

Когато цял ден слушаме статистики и всякакви негативни новини, идва момент, в който, за да съхраним себе си, трябва да обърнем монетата и да видим и другата страна на нещата.

Не съм заклет позитивист, но определено ситуацията, в която ни завари COVID-19 се оказа благоприятна за развиването на технологичния свят. 

И въпреки всички лоши новини около пандемията и дори самия вирус, има и други теми! 

Затворени вкъщи, се научихме, че е важно да ценим приятелите си повече и да отделяме време за тях. Да, живеем в забързано ежедневие, но хората, които държат на нас, не трябва да страдат за това!

Най-накрая успяхме да видим, че нещата се получават и при образованието. То започна да става все по-достъпно за повече деца. А тези, които нямаха компютри, намират такива от добри хора. Даже училищата успяха да подсигурят интернет на своите ученици - беше време това да стане! 

Стартирахме проекти, които отдавна бяха отписани, че ще се случат в близката година: 

  • Направихме нови открития в медицината;

  • Преоткриха се стари проучвания, които наши специалисти от БАН са правили и могат да са от голяма помощ (освен за нови сортове чушки, което е доста готино) за решаване на глобални проблеми и заплахи;

  • Здравеопазването ни има нова система, благодарение на работата на програмистите;

  • Планетата успя да си поеме въздух за първи път от десетилетия, след като спряха полетите и масовото придвижване с автомобили. Това намали и изригванията и земетресенията, благодарение на липсата на вибрации;

  • Преоткрихме професии, които са били там, но не сме им отдавали значение и благодарност - шивачи, производители на хранителни продукти и др.

Намерихме време за смислените неща, за нещата, които ни правят по-добри, които ни карат да се чувстваме щастливи. Учим уроци - да, някои пропуснати в училище, заедно с малчуганите, други пропуснати от университета или дори нови, които отлагаме. 

Сигурна съм, че сте започнали нов проект вкъщи. Боядисване на стената, засаждане на цветя и отглеждане на собствена храна, дори сменяне на крушката, която не свети от седмици.

И всичко това, благодарение на времето, което ни даде шанс да помислим кое е важно тук и сега! 

Надявам се, че това ще продължи, защото човек винаги има нужда от позитивност, която да направи живота му прекрасен.

Е, какво ще е новото приключение, в което ще се впуснеш днес? 

 

автор: Симона Христова